Türk Telekom International

Türk Telekom International | TT Yatırımcı İlişkileri

Gruba Katılma Yılı: 2010

Faaliyet Alanı: Toptan Veri ve Kapasite Hizmetleri Sağlayıcısı

Türk Telekom Ortaklık Payı: %100

Web Sitesi: www.turktelekomint.com​

Türk Telekom International, geniş bir coğrafyada müşterilerine en ileri teknolojileri kullanarak kesintisiz telekomünikasyon hizmeti sunuyor.

Türk Telekom International 25 ülkede faaliyetlerini yürütüyor

Türk Telekom Grubu’nun global üyesi Türk Telekom International’in genel merkezi, Macaristan-Budapeşte’de bulunuyor. Şirket’in faaliyet ve operasyon alanı, Türkiye’nin yanı sıra Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu, Kafkaslar, Orta ve Güney Asya, Latin Amerika ile Uzak Doğu bölgelerini kapsıyor.

Türk Telekom International’ın başlıca müşterileri; sabit ve mobil telekomünikasyon operatörleri, uluslararası alternatif altyapı işletmecileri, yurt içi ve yurt dışı internet servis sağlayıcıları ve kurumsal şirketlerdir.

  • Şirket’in sunduğu hizmetler arasında;
  • Tam kapsamlı internet ve veri iletişimi,
  • IP transit,
  • Türk Telekom IP şebekesine direkt ve tam kapsamlı erişim,
  • Şebeke planlama ve uygulama,
  • Fiber optik altyapı ve erişim,
  • Toptan seviyede uluslararası ses ve mesajlaşma hizmetleri,
  • Uluslararası mobil dolaşım (roaming) ve mobil servisler,
  • Servis, ürün ve pazar geliştirme,
  • Kurumsal müşterilere yönelik global mtn ve sd-wan,
  • Bulut hizmet sağlayıcılarına özel tahsisli erişim bulunuyor.

Geniş altyapısı ile dünyada birçok noktayı ulaşılabilir kılıyor

Türk Telekom International, ağırlıklı olarak Orta ve Doğu Avrupa ülkelerini kapsayan, 48 bin kilometre fiber optik şebekesiyle öncelikle Türk Telekom’a olmak üzere Türkiye ve komşu ülkelerine hizmet veriyor. Avrupa ve Asya kıtaları arasında bir iletişim köprüsü olan Türkiye’nin, bulunduğu coğrafyada, adeta bir veri kavşağına dönüşmesinde önemli rol üstleniyor.

25 ülkede 110’u aşkın varlık noktası (PoP) ile pek çok operatör ve şirkete internet ve IP servisi sunan Türk Telekom International, ayrıca 11,14 Tbit/s kapasiteyle Türk Telekom’un uluslararası veri ve internet erişimini de sağlıyor.

Türk Telekom International, uluslararası veri hizmetlerinin yanı sıra uluslararası toptan ses taşıma ve uluslararası mobil dolaşım (roaming) konularında da önemli bir bölgesel oyuncu olmaya devam ediyor.

Yeni iş ortaklıklarıyla büyümesini sürdürüyor

Türk Telekom International, uluslararası toptan ses işi kapsamında 2022 yılında Afrika, Latin Amerika gibi büyüyen pazarlarda yeni iş ortaklıkları gerçekleştirdi.

Türk Telekom International’ın, uluslararası toptan ses taşıma kapsamında kurduğu 200’den fazla iş ortaklığıyla Doğu Avrupa, Türkiye, Orta Doğu, Bağımsız Devletler Topluluğu, Afrika, Latin Amerika ve Uzak Doğu’dan taşınan transit trafik, yıllık bazda milyarlarca dakikayı buluyor.

Türk Telekom International’ın uluslararası mobil dolaşım alanında 200’den fazla ülkede 800’ü aşkın mobil operatör ile karşılıklı kapsama anlaşması bulunuyor. LTE teknolojisi kapsamında da 350’den fazla işletmeci ile karşılıklı uluslararası mobil dolaşım anlaşmasına sahip olan Şirket, 5G mobil dolaşım konusundaki çalışmalarına son hızla devam ediyor. Diğer yandan Türk Telekom International uluslararası ses işine ek olarak, 2021 yılında 3 olan Transit Mesajlaşma Trafiği Taşıma projesi kapsamındaki ortaklık sayısını 2022 yılında 19'a çıkardı.

Türk Telekom International, Avrupa’da bulunan önemli operatörlerle yaptığı ticari anlaşmalar ile Türkiye mobil çağrı sonlandırma gelirlerini 2022 yılında bir önceki yıla göre önemli ölçüde artırdı.

Dünyanın kıtalararası önemli denizaltı fiber optik kablo sistemlerinin bir parçası olarak pozisyonunu güçlendiriyor

Türk Telekom International’ın 2022 yılı itibarıyla SEA-ME-WE-5 denizaltı kablo sistemindeki kullanım hakkı için yaptığı görüşmeler olumlu sonuçlandı. Şirket kablo üzerindeki Türk Telekom ve müşterilerine yönelik kapasiteleri koruyarak, kullanım hakkını China Mobile International Limited şirketine devretti.

Türkiye, Orta Doğu ve Avrupa’yı bağlayan MEDTÜRK ve Karadeniz’den Avrupa’ya açılan KAFOS (Karadeniz Fiber Optik Sistemi) kablo sistemlerini aktif olarak kullanıyor. Bu sayede Doğu-Batı arasında bir iletişim köprüsü ve veri kavşağı olan Türkiye’nin konumunu daha da güçlendiriyor.

Altyapı yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor

Türk Telekom International, 2021 yılında altyapısını güçlendirmek için hayata geçirdiği Yeni Omurga projesi kapsamında Türkiye ve Avrupa’da korumalı iki farklı rotadan, her biri 3.400 kilometreden fazla fiber ağ ile İstanbul, Edirne ve Frankfurt uç noktalarından, Sofya, Budapeşte ve Viyana ile bağlantı kurdu. Yeni Omurga projesi ile müşterilerine 2022 yılında da yüksek hız ve kalitede hizmet sunmaya devam etti.

Emsallerine kıyasla çok daha kısa bir rota olan ve 2022 yılı başında faaliyete geçen Alternatif Orta Doğu Avrupa Rotası – 2 (The Alternative Middle East Europe Route-2; AMEER2) ile Orta Doğu’dan Avrupa’ya yüksek kapasite ve düşük maliyetle en etkin şekilde, trafik taşınabiliyor. AMEER2 projesinde 2022 yılında 800 GB kapasitenin trafik aktarımı tamamlandı ve sistem üzerinden servis satışına başlandı.

Türk Telekom International, mevcut altyapısının ilerleyen dönemlerde Avrupa yönünde gelecek yeni talepleri karşılayabilmesi adına üçüncü bir karasal rota yatırımına başladı. 2023 yılında tamamlanması planlanan bu proje ile Şirket, müşterilerine Türkiye ile Frankfurt arasında en kısa ve en düşük gecikmeli rotayı sunarak bölgedeki rekabet avantajını sürdürmeyi hedefliyor.

Türk Telekom International’ın IP ürünleri, İstanbul’u global internet oyuncuları için küresel bir çekim merkezine dönüştürüyor

Türk Telekom International’ın yurt dışı merkezli servis ve içerik sağlayıcılarına sunduğu IP hizmeti, içerik sahibi uluslararası şirketlerin Türk Telekom International altyapısı ile İstanbul’a ulaşmalarını ve sunucularını Türk Telekom International’ın İstanbul veri merkezinde barındırmalarını sağlıyor.

Türk Telekom ve Türk Telekom International’ın veri merkezleri ile Türkiye'de daha fazla alanda gelişmeyi planlayan içerik sahibi uluslararası şirketlerin ihtiyaçları için Türk Telekom International, kendi fiber optik altyapısı ve IP omurgasıyla hizmet veriyor. İçerik sahibi uluslararası şirketlerin ihtiyaçlarına tam olarak cevap verebilmek adına Şirketin altyapısı İstanbul’daki tüm veri merkezlerine ulaşacak şekilde genişletildi.

Diğer yandan Türk Telekom International, komşu ülkelere sınır noktalarından sunulan IP Transit hizmeti ile ülke çapında yayılmış olan OTT trafiğine son derece hızlı ve güvenli şekilde bağlanma imkanı sunuyor.

Özel projeler geliştirerek gelirlerini artırmayı amaçlıyor

Türk Telekom International, Türkiye pazarındaki çalışmaları kapsamda 2022 yılında Garanti Bankası ve Ulakbim ihalelerini kazandı. Ayrıca Ankara Kredi Kayıt Bürosu Veri Merkezi’ne erişim amaçlı altyapı kurulmasına ilişkin çalışmalarına devam ediyor.

Türk Telekom International, toptan pazardaki faaliyetlerine ek olarak kurumsal pazarda da sunacağı yeni ürün ve servislerle büyümeyi ve gelirlerini artırmayı amaçlıyor. Bu kapsamda DDOS, SD-WAN, Bulut, Kolokasyon, IPX ve A2P SMS olmak üzere altı ürünü kurumsal pazarda müşterilerine sunmayı hedefliyor.

Türk Telekom International, FIFA 2022 Katar Dünya Kupası projesi kapsamında Ooredoo ile sözleşme imzaladı ve yayın için gerekli uluslararası kapasiteyi sağladı.
Ayrıca, Azerbaycan Bakü-İtalya Lecce arası kesintisiz hizmet vermek üzere tasarlanan Socar Fiber projesinin altyapısını tamamladı. Dijital İpek Yolu projesi kapsamında Türkiye, Azerbaycan, Türkmenistan ve Kazakistan ile görüşmelerine devam etti. Aynı zamanda projenin önemli bir kısmını teşkil eden Hazar Denizi geçişi konusunda potansiyel iş birliklerini değerlendiriyor.

Müşterilerine kesintisiz hizmet sağlamaya devam ediyor

2022 yılının Şubat ayında başlayan Rusya-Ukrayna savaşı, bölgedeki pazar dinamiklerini ve müşteri davranışlarını önemli ölçüde etkiledi. Türk Telekom International bu kapsamda, faaliyette bulunduğu Rusya ve Ukrayna’da savaşın başladığı ilk günden itibaren hem teknik hem de ticari anlamda birçok önlem aldı ve bu sayede savaşın etkilerini yöneterek müşterilerine kesintisiz hizmet vermeye devam etti.

Şirket, tüm müşterilerine kesintisiz hizmet sunarken şebeke ve servisleri 7/24 izleyerek herhangi bir olumsuzluk durumunda sistemlere hemen müdahale ediyor.