Sonuç Açıklama Bülteni

TÜRK TELEKOM GRUBU 2023 ÜÇÜNCÜ ÇEYREK FİNANSAL VE OPERASYONEL SONUÇLARI
6 Kasım 2023
GÜÇLÜ FAALİYET VE NET KAR PERFORMANSI
Türk Telekom Grubu finansal ve operasyonel sonuçlarını açıkladı. Operasyonel performans, gelir büyümesi ve marjlardaki çeyreklik iyileşme ile olumlu seyrini sürdürdü. Konsolide gelirler 3Ç'23'te yıllık bazda %78,2 artışla 22,4 milyar TL'ye yükseldi. FAVÖK, %35,7’lik FAVÖK marjı ile 8,0 milyar TL oldu. Liranın nispeten istikrarlı olduğu çeyrekte güçlü faaliyet performansı net kara yansıdı. Net Borç/FAVÖK geçen çeyreğe kıyasla iyileşerek 1,56x oldu.
Türk Telekom CEO’su Ümit Önal şunları söyledi: “3Ç'23 tatil, turizm ve okula dönüş etkileriyle olağan mevsimsellik içinde şekillendi. Genel olarak sezonsallıkla birlikte artan 3. çeyrek performansı, sabit genişbant ARPU'sunda öngördüğümüz ivmelenmenin yanı sıra yüksek baza rağmen beklentimiz üzerinde büyüyen mobil ARPU sayesinde daha da güçlendi. 2023 öngörülerimize uyumlu bir şekilde ilerliyor olmamız, aldığımız stratejik kararların ne denli isabetli olduğunu ve art arda karşılaştığımız farklı zorlu koşulları yönetme yeteneğimizi ortaya koyuyor. Gelecek yılın gelir ve FAVÖK performansını desteklemek amacıyla dinamik fiyatlama ve abone tabanı yönetimi odağımızı yılın son çeyreğinde de sürdüreceğiz. Düşme eğilimine girecek olsa da enflasyonu doğru şekilde yönetmek önümüzdeki dönemde kritik önemini koruyacaktır. Şüphesiz, 2023 yılı başında yenilenmesi için düzenleyici kuruma başvuru yaptığımız sabit hizmetler imtiyaz sözleşmesi 2024 gündemimizin en öncelikli maddesi olacaktır. Gelecek yıl bu konuda somut ilerleme görmeyi bekliyoruz. Artık, 2024 yılına yepyeni ve güçlü bir başlangıç yapmaya hazırlanmalı, sürdürülebilir bir gelecek yaratma hedefiyle kararlılıkla yürüdüğümüz yolda en değerli varlıklarımız olan teknolojimizi, insan kaynağımızı, sektördeki gücümüzü ve markamızı güçlendirmek üzere tüm fırsatları değerlendirmeye odaklanmalıyız.”
2023 Yılı 3. Çeyrek Finansal Gelişmeler
Konsolide gelirler yıllık bazda %78,2 artarak 22,4 milyar TL'ye ulaştı. UFRYK 12 muhasebe etkisi hariç tutulduğunda gelir büyümesi yıllık bazda %78,9 olarak gerçekleşti ve 9A'23 büyümesini yılın tamamı için %67-70 olan öngörümüze uyumlu %69,6 seviyesine taşıdı.
Konsolide FAVÖK %35,7’lik marjla yıllık bazda %58,5 artarak 8,0 milyar TL'ye yükseldi. Büyüme hızındaki çeyreklik artış, gelir artışının hızlanması ve marjdaki 210 baz puanlık iyileşmeden kaynaklandı. Depremle ilgili kalemler FAVÖK marjı üzerinde baskı oluşturmaya devam ederken diğer bazı tek seferlik etkiler olumlu yönde etki etti. Tek seferlik tüm etkiler arındırıldığında bu çeyrekte konsolide FAVÖK marjı %34,6’dır. UFRYK 12 etkisi hariç tutulduğunda FAVÖK marjı %37,2 olarak gerçekleşti.
5,0 milyar TL faaliyet karı yıllık bazda %68,1 büyürken bir önceki çeyrek %18,8 olan faaliyet kar marjı %22,6’ya yükseldi.
Güçlü faaliyet performansı, yıllık bazda neredeyse dört katına çıkan 4,5 milyar TL seviyesindeki net kara yansıdı. Kurun nispeten istikrarını koruduğu çeyrekte sabit kıymetlerin yeniden değerlemesi ile Ar-Ge ve yatırım harcamalarına yönelik teşviklerden kaynaklanan 2,5 milyar TL vergi geliri net karı destekledi. Temmuz ayında genel kurumlar vergisi oranının %20'den %25'e yükseltilmesi ve enflasyon artışının tetiklediği sabit kıymetler yeniden değerleme oranındaki artış çeyreklik bazda daha yüksek vergi gelirini açıklayan iki faktör oldu.
243 milyon TL’lik depremle ilgili harcamalar dahil olmak üzere 3Ç'23'te yatırım harcamaları 5,6 milyar TL olarak gerçekleşti.
3Ç’22’de 2,2 milyar TL ve geçen çeyrek 2,3 milyar TL olan kaldıraçsız serbest nakit akışı1 3Ç’23’te 1,9 milyar TL oldu.
Uzun döviz pozisyonu2 3Ç’23 sonunda 568 milyon USD oldu. Üst bariyerlerini aşmış PCCS işlemleri hedge portföyünün dışında tutulduğunda döviz pozisyonu 243 milyon USD açık pozisyondur.
1 Kaldıraçsız serbest nakit akışı işletme ve yatırım faaliyetlerinden sağlanan net nakit akışı olarak tanımlanmıştır.
2 Net yabancı para (YP) pozisyonu YP cinsi finansal borçlar (YP cinsi kiralama borçları dahil) ve YP cinsi net ticari borç toplamından, YP finansal borç hedge’i, YP net ticari borç hedge’i, kur korumalı vadeli mevduat, net yatırım hedge’i ve YP cinsi nakit ve nakit benzerleri düşülerek hesaplanmaktadır.
2023 Yılı 3. Çeyrek Operasyonel Gelişmeler
Mobil ve sabit internetin güçlü katkıları sayesinde çeyrek içinde 498 bin net abone kazanımıyla toplam abone sayısı 52,9 milyona yükseldi. Sabit ses daralma eğilimini sürdürürken, TV abone bazı büyüme trendine geri döndü.
Sabit genişbant abone tabanı Temmuz ayındaki güçlü performans, fiyat revizyonları sonrasında abone iptallerinin başarılı bir şekilde yönetilmesi ve okula dönüş dönemiyle birlikte yeni satışların canlanması sayesinde 166 bin net abone kazanımıyla 15,1 milyona yükseldi. Bir önceki çeyrek %41,7 olan sabit internet ARPU büyümesi ivmelenerek yıllık bazda %58,1’e yükseldi.
Fiber abone tabanı çeyreklik 355 bin net abone kazanımıyla 12,6 milyona ulaştı. FTTC abone sayısı 8,5 milyona, FTTH/B abone sayısı ise 4,1 milyona yükseldi. Geçtiğimiz yıl %75,6 olan toplam sabit genişbant tabanındaki fiber abone payı %83,3'e çıktı.
3Ç'22'de 389 bin km, 2Ç'23'te ise 419 bin km olan fiber ağ uzunluğu 3Ç'23 itibarıyla 427 bin km'ye yükseldi. Fiber ağ 3Ç'22'deki 31,1 milyon, 4Ç'22'de ise 31,4 milyon haneye kıyasla 3Ç'23 sonu itibarıyla 31,9 milyon haneyi kapsadı.3 FTTC hane kapsaması 20,5 milyon olurken, FTTH/B hane kapsaması ise 11,4 milyona yükseldi.
Üçüncü çeyrekte son dört raporlama döneminin en yüksek performansını gösteren mobil segment, 537 bin net abone kazanımıyla 26,1 milyona ulaştı. Faturalı abone tabanı 473 bin net kazanım ile 2Ç'19'dan bu yana en yüksek performansa ulaşarak genişlemeye devam etti. Faturasız taban 64 bin net abone büyümesi ile 3 çeyrektir daralan seyrini tersine çevirdi. ARPU büyümesi geçen yılın yüksek bazına rağmen yıllık bazda %78,0'a yükseldi. 3Ç'22'de 13,0 GB olan LTE kullanıcısı başına ortalama aylık data kullanımı 3Ç'23'te %22,4 artarak 15,9 GB oldu.
Yalın-DSL satışına odaklanan strateji eşliğinde sabit ses abone tabanı 237 bin kayıpla düşüşünü sürdürdü. Yalın-DSL dahil toplam erişim hattı sayısı 17,4 milyona yükseldi.
TV Ev abone tabanı IPTV'deki kazanımların DTH'daki kayıpları bir miktar aşmasıyla 3Ç'23 itibarıyla 1,5 milyon olarak gerçekleşti.
Self servis online işlem uygulaması 'Online İşlemler' üçüncü çeyrek sonu itibarıyla 76,4 milyon kez indirildi. Uygulamayı kullanan tekil abone4 sayısı 20,4 milyon oldu.
3 Şubat 2023 depremine ilişkin tahmini etkiyi hane kapsaması rakamlarımıza yansıttık. Fakat, hane kapsaması sayılarında deprem etkisine ilişkin değerlendirmeler hala devam ediyor; bu nedenle paylaşılan rakamlar değişebilir.
4 3 aylık aktif kullanıcı
Türk Telekom CEO’su Ümit Önal’ın 2023 yılı 3. çeyrek sonuçlarına ilişkin yorumları:
Aldığımız aksiyonların sonuçlarını ortaya koyan bir çeyrek
Büyük merkez bankaları faiz artışlarına ara verirken, düşüş eğilimine girmiş olsa da kalıcı görünen enflasyon nedeniyle yüksek faiz oranlarının uzun süreli olacağına yönelik sinyaller verdi. Tahvil piyasaları verilen mesajlardan payına düşeni aldı. Düşük küresel büyüme tahminleri hisse senedi piyasalarını sarstı. Petrol fiyatı ise, arz kesintileri ile zayıf talep görünümü arasında gidip geldi. Yurt içinde 8 ay boyunca zirve noktasından aşağı gelen enflasyon, Haziran ayında en düşük seviyesine geriledikten sonra yeniden hızlı bir yükselişe geçerek çeyrek sonunda %61,5'e çıktı. TCMB Ağustos ayındaki faiz toplantısında 750 baz puanlık hızlandırılmış faiz artırımıyla piyasaları şaşırttı. Bunu Eylül ayında beklentiye paralel 500 baz puanlık artış takip etti ve bankanın politika faizi %30'a yükseldi.
Mobil segment önceki çeyreklere benzer şekilde enflasyonist fiyatlamaya sadık kalarak Ağustos ayında tarife revizyonlarını hayata geçirdi. Ancak yine, çeşitli temalar etrafında şekillenen yaza özel kampanyaların tüm çeyreğe yayıldığını gördük. Liderliğimizi üst üste sekiz çeyrek boyunca sürdürdüğümüz MNT (Mobil Numara Taşıma) pazarında bir kez daha en çok tercih edilen mobil operatör olduk.
Sabit genişbantta toptan ve perakende segmentlerde Temmuz ayında fiyatlarımızı revize ettik. Daha önceki dönemlerde olduğu gibi diğer İSS'ler fiyat revizyonlarımızı takip etti, ancak bazılarının fiyat artış oranları bizim oranımızın altında kaldı. Diğer İSS’lerin fiyat revizyonları gecikmeli gerçekleşmiş ve fiyat pariteleri kısmen bozmuş olsa da okula dönüş dönemi başlangıcında tüm sektör tarifelerini yeni fiyatlarla sunar hale geldi.
Enflasyon genel olarak tüketici tercihleri üzerinde baskı oluşturmaya devam etse de Temmuz ayında çalışan ücretlerine yapılan artışlar ve yaz döneminin tüketici üzerindeki olumlu etkisinin olası baskıyı sınırladığını düşünüyoruz. Böylece mobil ve sabit internette devam eden fiyat revizyonlarına rağmen abone büyümesi güçlü kaldı. Data kullanımı, taahhüt yenileme ve üst paketlere geçişler (upsell) gibi abone talebini ve iş kollarımızın dayanıklılığını ölçtüğümüz temel performans göstergelerinin tümü olumlu gelişim kaydetti. Sabit internet segmentindeki fiyat revizyonlarının ardından abone tercihlerinde beklentimize paralel olarak bir miktar çekimserlik gözlemlesek de bu durum oldukça kısa sürdü. Öte yandan upsell performansı her iki iş kolunda da beklentilerimizi aştı. Mobil5 ve sabit internet6 data kullanımları yıllık bazda sırasıyla %22,4 ve %6,6 arttı. Mevsimselliğin şekillendirdiği çeyreklik trendler ile mobil data kullanımı yükselirken, yaz aylarında tatillerin ve açık havada geçirilen sürenin artmasıyla sabit internet data kullanımı hafif azaldı. Mobilde ek data paketi ve yükleme gelirleri yıllık bazda sırasıyla %107 ve %93 yükseldi.
Art arda her çeyrek yükselen gelir artış oranı, altıncı raporlama döneminde de kesintisiz yükselişini sürdürdü. Güçlü FAVÖK performansı ve vergi geliri yıllık ve çeyreklik net kar artışını destekledi. Üçüncü çeyrek finansal performansı sonrasında 2023 yılı revize öngörülerimizi koruyor, hedeflerimizi gerçekleştirebileceğimize inanıyoruz.
5 LTE kullanıcı başına ortalama aylık data kullanımı
6 Kullanıcı başına ortalama aylık data kullanımı
Gelir ve marj olumlu yönde gelişiyor
Konsolide gelirler yıllık bazda %78,2 yükselerek üçüncü çeyrekte %56,1 olan aylık ortalama enflasyonunun çok üzerinde bir artış kaydetti. Diğer yandan faaliyet gelirleri %78,9 büyüdü. Gelir büyümesinde tüm iş kollarının güçlü katkısı görülse de bu çarpıcı performansın temelini abone büyümesi, fiyatlandırma, taahhüt yenileme ve upsell faaliyetleri oluşturdu. Özellikle sabit internette yeni tarife fiyat seviyelerine karşı bir miktar hassasiyet hissetsek de Temmuz ayında ülke genelinde çalışan ücretlerine yapılan artış, yaz döneminin tüketici üzerindeki olumlu etkisi ve okula dönüşle canlanan satışların bu etkiyi hafiflettiğini düşünüyoruz.
Mobil gelirler yıllık %89,2'lik büyüme ile geçen yılın yüksek bazına rağmen yükseliş eğilimini sürdürdü. Fiyat revizyonlarına ve revizyonlar öncesinde geçen çeyrek öne çekilmiş olan talebe rağmen sabit genişbant geliri %62,7 arttı. Bunda, ARPU'da beklenen artış ve hem deprem bölgesinde hem de diğer bölgelerde geçen çeyreğe göre iyileşen net abone kazanım performansı ile devam eden abone büyümesi etkili oldu. Kurumsal data ve diğer gelirlerdeki yıllık büyüme geçen çeyreğe göre hızlanarak sırasıyla %82,4 ve %137,7 yükseldi. Diğer gelirlerin performansına en önemli katkı yine cihaz, BİT projeleri ve çağrı merkezi gelirlerinden geldi. Uluslararası gelir büyümesi çeyrek boyunca nispeten istikrarlı seyreden lira ile geçen çeyreğe göre yavaşlayarak yıllık bazda %66,9 oldu.
Konsolide FAVÖK önceki çeyreğe göre 210 baz puan artan %35,7 marjla yıllık bazda %58,5 yükselerek 8,0 milyar TL'ye ulaştı. UFRYK 12 etkisi hariç tutulduğunda FAVÖK marjı %37,2 oldu. Bir önceki çeyrek %68,1 olan faaliyet geliri yıllık büyümesi %78,9'a hızlı yükselirken, UFRYK 12 hariç faaliyet giderlerindeki yıllık büyüme %92,3'ten %93,9'a geldi. Faaliyet giderlerinin artış oranındaki yükseliş büyük ölçüde Temmuz ayından itibaren uygulanan çalışan ücret artışlarından kaynaklandı ve personel giderlerindeki artışı yıllık bazda %127,1’e taşıdı. Personel giderleri hariç tutulduğunda faaliyet giderlerindeki %78,0'lık nispeten sınırlı artış sayesinde UFRYK 12 hariç faaliyet giderleri/satış oranı 2Ç'23'teki %64,7 seviyesinden %62,8'e geriledi.
USDTRY ve EURTRY kurları çeyreklik bazda sırasıyla %6,0 ve %3,1 artışlarla nispeten istikrarlı bir seyir izledi. TCMB'nin sıkılaşan para politikasıyla birlikte piyasa faiz oranları yükselirken hedge maliyeti ikinci çeyrekte görülen yüksek seviyelere kıyasla normalleşti. Çeyrek boyunca nakit, borç ve hedge portföyümüzün kompozisyonu ve yaptığımız hedge işlemlerinin miktarı, hedge ve faiz giderlerinin azalmasında rol oynarken, liradaki istikrar da kur giderlerine destek oldu. Sonuç olarak 3,0 milyar TL’lik net finansal gider geçen çeyreğe göre oldukça düşük kalırken 3Ç’22’nin biraz üzerinde gerçekleşmiş oldu. Sabit kıymetlerin yeniden değerlemesi ile Ar-Ge ve yatırım teşviklerinden kaynaklanan 2,5 milyar TL net vergi geliri geçen çeyreğe kıyasla daha yüksek gerçekleşti. Bunda, genel kurumlar vergisi oranına Temmuz 2023'te yapılan artış ve sabit kıymetlerin yeniden değerlemesinde uygulanan yeniden değerleme oranındaki yükseliş etkili oldu. Bütün etkiler bir araya geldiğinde, yıllık bazda %284 artışla 4,5 milyar TL net kar kaydettik. İyileşen faaliyet performansı ve nispeten istikrarlı seyreden kur sayesinde Net Borç/FAVÖK çeyreklik bazda 1,56x'e düştü.
Sabit genişbant ARPU yeniden güçlendi
Sabit internet abone dinamikleri 3Ç'23'te aylık bazda değişkenlik gösterdi. Temmuz ayı net abone kazanım performansı beklediğimizden daha güçlü olurken, Ağustos beklentimiz dahilinde zayıf gerçekleşti, Eylül ise tekrar güçlenen bir ay oldu. Talebin bir kısmının fiyatlama aksiyonlarımızın öncesinde 2Ç’23’e çekilmiş olmasına rağmen çeyrek geneline baktığımızda net abone kazanımları hem toptan hem de perakende segmentlerde bütçenin üzerinde gerçekleşti. Beklenti ötesi performansta, yüksek aktivasyonlar etkili oldu. Yine de kısmen fiyatlama ortamı ve kısmen de devam eden deprem etkisi nedeniyle 3Ç'23'teki net abone kazanımı geçen yılın aynı döneminin gerisinde kaldı. Bununla birlikte, daha önce de ifade ettiğimiz gibi, şu ana kadar deprem etkisinin net abone kazanım dinamikleri üzerinde başlangıçta düşündüğümüzden daha hafif olduğunu teyit etmiş olduk.
Güçlü aktivasyon ve düşük abone kaybı (churn) ile Temmuz ayında çeyreğe güçlü bir başlangıç yaptık. Genel anlamda mevsimsel olarak sakin geçen Ağustos ayı ise toptan ve perakende fiyat revizyonlarımızın ardından beklentimiz dahilinde zayıf bir ay oldu. Ağustos ayındaki aktivasyon tahmin ettiğimizden daha güçlüyken abone kaybı da daha yüksek gerçekleşti. Diğer İSS'lerin fiyatlama aksiyonlarının bizimkine kıyasla daha düşük oranda ve daha geç gerçekleşmesi nedeniyle, toptan segmentin net abone kazanımındaki payı Ağustos ayında arttı. Tüm abone faaliyetleri, Eylül ayında okula dönüş dönemi talepleriyle canlandı. Diğer İSS'lerin fiyatlama aksiyonlarının ardından fiyat paritelerinin kısmi ve kademeli olarak yeniden dengelenmesi ay içinde toptan ve perakende net abone kazanım performanslarında daha dengeli bir dağılıma yol açtı.
Yukarıdaki dinamiklerin etkisiyle, sabit internet tabanı çeyreklik 166 bin net abone kazanımı kaydetti ve 15,1 milyona ulaştı. Taahhüt yenileme performansı fiyat revizyonlarından etkilense de çeyreklik yavaşlama sınırlı oldu. Öte yandan, daha yüksek hızlı paketlere olan güçlü talep sayesinde upsell çok güçlü ve beklentilerimizin üzerinde gerçekleşti. 35 Mbps ve üzeri paketler, yeni satışların %49'unu7 oluşturarak, Temmuz ortasından itibaren geçerli olan perakende segmenti fiyat revizyonlarıyla birlikte ARPA'nın8 çeyreklik bazda %41,69 yükselmesine yardımcı oldu. Beklentilerle uyumlu olarak bir önceki çeyrek %41,7 olan karma ARPU büyümesi büyük ölçüde toptan ve perakende fiyat revizyonları etkisiyle %58,1'e yükseldi. Revize fiyatlarla, aktivasyonlar ve taahhüt yenilemeler devam edeceğinden sabit genişbant ARPU'sundaki ivmenin son çeyrekte de devam etmesini bekliyoruz. Ayrıca, önümüzdeki dönemde enflasyon yönetimini ve abone tabanı optimizasyonunu desteklemek amacıyla 9+9 taahhütleme yapısını 4Ç'23'te hayata geçirmeyi düşünüyoruz.
7 Perakende segment için
8 Abone kazanımı başına ortalama gelir
9 Perakende segment için
Fiber yatırımlar hızla devam ediyor
Türkiye'nin 81 ilinin tamamına yayılan fiber ağ 3Ç'23 sonu itibarıyla 427 bin km'ye (3Ç'22 itibarıyla 389 bin km ve 2Ç'23 itibarıyla 419 bin km) ulaştı. 3Ç'22'de 31,1 milyon ve 4Ç'22'de 31,4 milyon olan fiber hane kapsaması3, 3Ç'23 itibarıyla 31,9 milyona yükseldi. FTTC hane kapsaması 20,5 milyon iken FTTH/B hane kapsaması 11,4 milyona yükseldi. Bir önceki yıla göre 7,8 puan artarak toplam bazın %83,3'ünü oluşturan toplam fiber abone sayımız 12,6 milyona ulaştı.
Yüksek hızlı paketlerin yeni aktivasyonların odağında olması ve bu çeyrekte kaydedilen güçlü upsell performansı sayesinde abone bazımızın ortalama paket hızı10 3Ç'23 itibarıyla yıllık bazda %36 artarak 42 Mbps oldu. Abonelerimizin yaklaşık %48'i11 35 Mbps ve üzeri paketleri kullanıyor. Bu oran bir önceki çeyrekte %44 ve bir yıl önce %33'tü.
10 DSL ve fiber aboneler dahil toplam perakende bazı
11 DSL ve fiber aboneler dahil toplam perakende bazı
Yüksek baza rağmen mobilde rekor gelir büyümesi
Karışık bir 2Ç'23'ü geride bırakan mobil sektör, yaz sezonunun tam anlamıyla tadını çıkardı. Deprem sonrası normalleşme ve mevsimsellikle birlikte sektör dinamikleri daha olumlu bir görüntü sergiledi. Enflasyonist fiyatlama konusunda disiplinini sürdüren mobil operatörler, çeyreksel dinamik fiyatlamaya sadık kalarak yeni tarifelerini Ağustos ayında uygulamaya koydu. Yaz temalı kampanyaların tüm çeyreğe yayılması sürpriz olmazken, mevsimsellik, çalışan ücretlerindeki artışlar ve yaz döneminin tüketici üzerindeki olumlu etkisinin bir araya gelmesiyle sektör genelinde güçlenen abone dinamikleri sayesinde teklifler Mayıs ayında gördüğümüz kadar agresif olmadı. Her ne kadar yeni fiyatlama seviyelerinin talep üzerinde bir miktar etkisi olsa da genel olarak ücret artışlarının satın alma gücünü desteklemesi, tatillerde veya genel olarak yaz aylarında görülen daha rahat tarife seçim davranışı ve artan açık hava etkinlikleri ve hareketlilik nedeniyle dataya olan ihtiyacın artması ile bu etkinin azaldığını düşünüyoruz.
Bu ortamda, MNT pazarı yıllık bazda büyümesini sürdürürken çeyreklik bazda yatay seyirde kaldı. Yıllık değişimin arkasında düşük baz etkisi yer alırken, yukarıda bahsedilen görece normalleşen rekabet çeyreksel bazda yatay görünüme sebep oldu. 3Ç'23’te net portta en üst sıradaki yerimizi koruduk ve tutarlı bir şekilde üst üste sekizinci kez en çok tercih edilen operatör olduk.
Mevsimsel faktörler ve MNT pazarındaki gücümüzün devam etmesi her iki segmentte aktivasyonları destekledi. Sezonsallığın yanı sıra rekabet ortamı faturasız abone kaybında gözle görülür bir iyileşmeye yol açarak karma abone kayıp oranının çeyreklik bazda daha düşük olmasını sağladı. Öte yandan faturalı abone kaybı geçen çeyreğin düşük bazının ardından biraz yükselse de tarihi olarak en düşük seviyelerine yakın kaldı. Faturasızdan faturalıya geçişler de önceki çeyreğe göre daha güçlüydü. Sonuç olarak, faturalı tarafta 473 bin net abone kazanımı kaydederek 2Ç'19'dan bu yana en yüksek performansı gerçekleştirdik ve faturasız tarafta 64 bin net abone kazanarak üç çeyrektir süregelen daralmanın ardından yönü pozitife çevirdik. Böylece mobil portföyümüzdeki faturalı abone oranımız %68,6'ya yükselerek bu zamana kadarki en yüksek seviyesine ulaştı. Son olarak, faturalı segmentte son 12 ayda 1,4 milyon net abone elde ettik.
%78,0'lik yıllık karma ARPU büyümesi, faturalı ve faturasız ARPU'larda sırasıyla %70,2 ve %92,6 olan artışlar sayesinde bir kez daha enflasyonun oldukça üzerinde gerçekleşti. Fiyatlamanın yanı sıra daha güçlü abone ve data kullanımı dinamikleri ile beslenen mobil geliri geçen yılın aynı döneminde kaydedilen %48,9'luk artışın üzerine %89,2 oranında büyüdü. Mevsimsel faktörler data paketi satışları ve yükleme performanslarındaki sağlıklı trendleri güçlendirdi. Satılan ek data paketi sayısı yıllık bazda %15, çeyreklik bazda %11 arttı. Faturasız abone başına ortalama yükleme tutarı yıllık bazda %114, çeyreklik bazda %27 yükseldi.
Sabit hizmet imtiyazı ile ilgili son gelişmeler
Bildiğiniz üzere 2023 yılı başında sabit hat hizmetleri imtiyaz sözleşmesinin yenilenmesi için BTK'ya başvuruda bulunduk. Sonrasında BTK bizlerden bir sonraki anlaşmaya dair taslak niteliğinde bir çerçeve dokümanı hazırlamamızı istedi. Bu doğrultuda konuya ilişkin görüş, öneri ve taleplerimizi bir araya topladığımız çerçeve dokümanı düzenleyici kuruma sunduk. Çalışmamızı hazırlarken Türkiye'nin, sektörün ve Türk Telekom'un birlikte kalkınmasını sağlayacak, değer yaratan ve sürdürülebilir bir faaliyet modeli oluşturmak amacıyla bütünsel ve kapsayıcı bir yaklaşımla hareket ettik. 2024 yılında bu öncelikli konu üzerinde somut ilerlemeler görmeyi bekliyoruz.
5G yol haritası hazırlanıyor
8 Temmuz'da Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, 5G teknolojisine geçiş için yol haritası hazırladığını ve 2024 yılında yerli ürünlerin kullanımını önceliklendiren planlamaların kamuyla paylaşılmasının hedeflendiğini açıkladı. Bakanlık, 5G altyapısının kritik ağ unsurlarının BTK tarafından tanımlanan 'milli iletişim ürünlerinden' oluşmasına odaklanıldığını belirtti.
Türk Telekom olarak 5G projesine yerli ürünlerin geliştirilmesi konusunda önemli katkılarda bulunuyoruz. Ayrıca şu ana kadar yaptığımız yatırımların tamamını 5G ile uyumlu olacak şekilde gerçekleştiriyoruz. İştiraklerimiz Argela ve Netsia aracılığıyla yerli teknolojiler üretmenin yanı sıra, bu ürün ve çözümleri sadece Türkiye'de değil dünya pazarlarında da sunuyor, küresel iş birlikleri ile erişim alanımızı genişletmeyi hedefliyoruz. 5G ve ötesi teknolojilerde Türkiye'nin dijital dönüşümüne liderlik etme vizyonumuzu kararlılıkla sürdürüyoruz.
2022 Sürdürülebilirlik Raporumuzu yayınladık
Geçtiğimiz günlerde 'İletişimle Sürdürülebilir Dönüşüm' temalı 2022 Sürdürülebilirlik Raporumuzu yayınlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Rapor, değerli paydaşlarımıza çevresel, sosyal ve yönetişim (ÇSY) performansımız hakkında ayrıntılı bilgiler sunuyor. Raporumuzu şirketimizin sürdürülebilirlik stratejisinin odak alanları olan “Güvene Duyarlı İş Yapma Odağı, İnsana Değer Odağı, Topluma Katkı Odağı, İklim Değişikliği ve Çevre Odağı ve Müşteri Odağı” etrafında yapılandırdık.
Raporumuzu, Küresel Raporlama Girişimi (GRI) Standartlarına uygun olarak 1 Ocak - 31 Aralık 2022 mali raporlama dönemini baz alarak hazırladık. Rapor, hayata geçirdiğimiz aksiyonların ve sürdürülebilirlik verilerimizin yanı sıra Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (UNGC) kapsamındaki ilerlememizi, Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine (SDG'ler) katkılarımızı ve sürdürülebilirlik endekslerinin ihtiyaç duyduğu açıklamaları içeriyor. Raporumuza buradan ulaşılabilirsiniz.
Türk Telekom olarak faaliyetlerimizi Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ile daha uyumlu hale getirerek, sosyal ve çevresel açıdan daha adil bir dünya için çalışmaya devam edeceğiz.
Finansal Gelişmeler
(milyon TL) |
3Ç'22 |
2Ç'23 |
3Ç'23 |
Çeyreklik Değişim |
Yıllık Değişim |
Satış Gelirleri |
12.552 |
17.947 |
22.362 |
%24,6 |
%78,2 |
Satış Gelirleri (UFRYK 12 hariç) |
11.749 |
16.660 |
21.025 |
%26,2 |
%78,9 |
FAVÖK |
5.035 |
6.036 |
7.979 |
%32,2 |
%58,5 |
Marj |
%40,0 |
%33,6 |
%35,7 |
|
|
Amortisman ve İtfa Gideri |
(2.031) |
(2.667) |
(2.931) |
%9,9 |
%44,3 |
Faaliyet Karı |
3.003 |
3.369 |
5.048 |
%49,9 |
%68,1 |
Marj |
%23,9 |
%18,8 |
%22,6 |
|
|
Finansal Gelirler / (Giderler) |
(2.606) |
(5.190) |
(2.998) |
%(42,2) |
%15,1 |
Kur ve Türev Gelirleri / (Giderleri) |
(1.895) |
(4.184) |
(1.756) |
%(58,0) |
%7,3 |
Faiz Gelirleri / (Giderleri) |
(700) |
(963) |
(761) |
%(20,9) |
%8,8 |
Diğer Finansal Gelirler / (Giderler) |
(11) |
(43) |
(480) |
%1007,8 |
%4189,2 |
Vergi Geliri / (Gideri) |
774 |
1.221 |
2.453 |
%100,9 |
%217,1 |
Net Kar |
1.171 |
(601) |
4.504 |
a.d. |
%284,5 |
Marj |
%9,3 |
%(3,3) |
%20,1 |
|
|
Yatırım Harcamaları |
3.128 |
3.680 |
5.639 |
%53,2 |
%80,3 |
Satış Gelirleri
3Ç'23'te konsolide gelirler yıllık %78,2 artışla 22,4 milyar TL'ye ulaştı. UFRYK 12 hariç tutulduğunda faaliyet gelirlerindeki büyüme yıllık bazda %78,9 olurken, sabit genişbant geliri %62,7, mobil geliri %89,2, uluslararası gelirler %66,9, kurumsal data gelirleri %82,4 ve diğer gelirler %137,7 yükseldi.
Faaliyet Giderleri (Amortisman ve İtfa Giderleri Hariç)
Faaliyet giderleri 3Ç'23'te yıllık %91,3 artarak 14,4 milyar TL oldu. Yıllık artış 3Ç'22'de %72,8 iken, 2Ç'23'te %88,2’ydi. UFRYK 12 maliyeti hariç tutulduğunda faaliyet giderlerindeki artış yıllık bazda %93,9 olarak gerçekleşti.
- Arabağlantı giderleri yıllık bazda %40,7, çeyreklik bazda %25,4 arttı. Çeyreklik değişim TTI'ın gelirindeki artıştan kaynaklandı.
- Vergi gideri mobil ve sabit genişbant gelirlerindeki büyümeyle birlikte yıllık bazda %85,2, çeyreklik bazda %22,9 arttı.
- Şüpheli alacak karşılığı 2 bin TL altındaki alacakların yeni mevzuata uyumlu olacak şekilde silinmesiyle yıllık bazda %147,6, çeyreklik bazda %99,5 yükseldi.
- Cihaz ve teknoloji satışları maliyeti yıllık bazda %160,4, çeyreklik bazda %39,8 büyüdü. Yıllık değişimde Türk Telekom ve İnnova'nın güçlü proje gelirleri etkili olurken, çeyreklik değişimde ağırlıklı olarak İnnova'nın proje gelirleri ve modem satışındaki artış etkili oldu.
- Diğer doğrudan giderler faturasız yüklemelerde ödenen komisyonların ve paylaşılan gelirlerin etkisi ile yıllık bazda %97,2, çeyreklik bazda %30,2 arttı.
- Ticari giderler artan müşteri hizmetleri giderlerinin yanı sıra sabit genişbant ve Tivibu için yoğunlaşan reklamlar dahil olmak üzere artan pazarlama giderleriyle birlikte yıllık bazda %82,7, çeyreklik bazda %26,4 yükseldi.
- Network ve teknoloji giderleri yıllık bazda %61,1, çeyreklik bazda %10,0 büyüdü. Çeyreklik değişime enerji fiyatlarındaki artış neden oldu.
- Temmuz 2023'ten itibaren geçerli olan çalışan ücret artışlarıyla birlikte personel giderleri yıllık bazda %127,1, çeyreklik bazda %33,2 arttı.
Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kar (FAVÖK)
Konsolide FAVÖK 3Ç'23'te yıllık bazda %58,5 artarak 8,0 milyar TL'ye yükseldi. Hızlanan gelir büyümesi ve iyileşen faaliyet giderleri/satış oranı sayesinde FAVÖK marjı çeyreksel bazda 210 baz puan artarak %35,7 oldu. Yıllık bazda 440 baz puan daraldı. Faaliyet giderleri tarafında Temmuz ayında çalışan ücretlerine yapılan artışla birlikte personel maliyetinde önemli bir yükseliş olsa da personel dışı maliyet artışı geçen çeyreğe göre yavaşladı. UFRYK 12 muhasebe etkisi hariç tutulduğunda FAVÖK marjı yıllık bazda 480 baz puan düşüşle %37,2 oldu. Deprem ve diğer tek seferlik etkiler arındırıldığında konsolide FAVÖK %34,6’lık marj ile 7,8 milyar TL’dir.
Amortisman ve İtfa Giderleri
Amortisman ve itfa gideri 3Ç'23'te yıllık %44,3 artarak 2,9 milyar TL'ye yükseldi.
Faaliyet Karı
Faaliyet karı 3Ç'23'te yıllık %68,1 artarak 5,0 milyar TL'ye ulaştı. Faaliyet kar marjı 3Ç'22'deki %23,9'dan 3Ç'23'te %22,6'ya gerilerken 2Ç'23'teki %18,8’e kıyasla olumlu bir görüntü arz etti.
Net Finansal Gelir/Gider
Net finansman gideri 2Ç'23'teki 5,2 milyar TL'den 3Ç'23'te 3,0 milyar TL'ye gerilerken 3Ç'22'deki 2,6 milyar TL'ye kıyasla daha yüksek gerçekleşti. USDTRY ve EURTRY kurlarının çeyreklik bazda sırasıyla %6,0 ve %3,1 artmasıyla geçen çeyreğe göre daha düşük kur zararı kaydettik. TCMB'nin sıkı para politikası sonucu piyasa faizleri yükselmiş olsa da önceki çeyrekte görülen yüksek hedge maliyetleri bu çeyrekte normalleşti. Çeyrek boyunca nakit, borç ve hedge portföyünün kompozisyonu ve aynı zamanda çeyrek içinde gerçekleştirdiğimiz hedge işlemlerinin miktarı sayesinde, hedge maliyetimiz ve faiz giderimiz çeyreklik bazda daha düşük seyretti.
Gelir tablosunun kur hareketlerine hassasiyetine göre, 3Ç'23 itibarıyla TL'de meydana gelebilecek %10 oranındaki değer kaybının, diğer her şeyin aynı kaldığı varsayımı ile gelir tablosu üzerindeki etkisi negatif 838 milyon TL’dir (3Ç’22 itibarıyla 970 mn TL negatif etki ve 2Ç'23 itibarıyla 367 mn TL negatif etki). Finansal piyasalardaki oynaklığın azaldığı dönemde, yabancı para-nötr pozisyonumuza dönmeyi hedefliyoruz.
Vergi Geliri/Gideri
Grup, 3Ç'22'deki 0,8 milyar TL ve 2Ç'23'teki 1,2 milyar TL'ye kıyasla 3Ç'23'te 2,5 milyar TL vergi geliri kaydetti. Önceki dönemlerde olduğu gibi vergi geliri sabit kıymetlerin yeniden değerlemesi ile Ar-Ge ve yatırım harcamalarına yönelik teşviklerden kaynaklandı. Temmuz ayında genel kurumlar vergisi oranının %20'den %25'e yükseltilmesi ve enflasyon artışının tetiklediği sabit kıymetler yeniden değerleme oranındaki artış çeyreklik bazda daha yüksek vergi gelirini açıklayan iki faktör oldu.
Net Kar/Zarar
3Ç'22'deki 1,2 milyar TL net kara ve 2Ç'23'teki 0,6 milyar TL net zarara kıyasla 3Ç'23'te iyileşen faaliyet performansı, azalan net finansal gider ve artan vergi geliri sayesinde net kar 4,5 milyar TL'ye yükseldi.
Yatırım Harcamaları
3Ç'22'de 3,1 milyar TL ve 2Ç'23'te 3,7 milyar TL olan yatırım harcamaları 3Ç'23'te 243 milyon TL'si depremle ilgili olmak üzere toplam 5,6 milyar TL olarak gerçekleşti.
Nakit Akışı ve Borçluluk Seviyesi
Kaldıraçsız serbest nakit akışı 3Ç'22'de 2,2 milyar TL ve geçen çeyrek 2,3 milyar TL iken 3Ç'23'te 1,9 milyar TL oldu. Daha iyi faaliyet performansına rağmen 3Ç’23’te yoğunlaşan yatırım harcamaları çeyreklik ve yıllık farkı büyük ölçüde açıklayan faktör oldu.
3Ç'22'de 27,6 milyar TL olan net borç12 3Ç'23'te 38,3 milyar TL'ye yükseldi. UFRS 16 etkisi hariç tutulduğunda net borç 36,3 milyar TL oldu.
Nispeten istikrarlı kur ortamında gelişen faaliyet performansı sayesinde bir önceki çeyrek 1,65x olan Net Borç/FAVÖK13 oranı 3Ç'23 itibarıyla 1,56x'e düştü.
Yabancı para cinsinden finansal borç (UFRS 16 etkisi hariç) 3Ç'23 itibarıyla yıllık ve çeyreklik bazda azalarak 1.799 milyon USD oldu (3Ç'22: 1.867 milyon USD; 2Ç'23: 1.808 milyon USD). TL finansmanın payı 3Ç'22'de %15,3 ve 2Ç'23'te %22,1 iken 3Ç'23 itibarıyla %18,4 seviyesinde gerçekleşti.
Net uzun yabancı para pozisyonu, 186 milyon USD döviz cinsinden nakit dahil, 3Ç’23 itibarıyla 568 milyon USD seviyesinde gerçekleşti (2Ç’23 itibarıyla 686 milyon USD net uzun yabancı para pozisyonu). Üst bariyerlerini aşmış PCCS işlemleri hedge portföyünün dışında tutulduğunda döviz pozisyonu 243 milyon USD kısa pozisyondur.
12 Net Borç hesaplaması, YP TL Para swap işlemlerinin pazara göre değerlemelerini (MTM) ve kur korumalı vadeli mevduatların gerçeğe uygun değerini içermektedir.
13 Net Borç hesaplaması, YP TL Para swap işlemlerinin pazara göre değerlemelerini (MTM) içermektedir. Net Borç/FAVÖK hesaplaması ise FAVÖK hesabında yer alan olağanüstü karşılıkları içermemektedir
Operasyonel Performans
|
3Ç'22 |
2Ç'23 |
3Ç'23 |
Çeyreklik Değişim |
Yıllık Değişim |
Toplam Erişim Hattı Sayısı (mn)14 |
17,2 |
17,3 |
17,4 |
%0,7 |
%0,8 |
Sabit Ses Hattı Sayısı (mn) |
9,9 |
9,0 |
8,7 |
%(2,6) |
%(11,6) |
Yalın Genişbant Abone Sayısı (mn) |
7,4 |
8,3 |
8,7 |
%4,3 |
%17,5 |
Sabit Ses ARPU (TL) |
26,3 |
34,4 |
40,5 |
%17,8 |
%54,1 |
Toplam Genişbant Abone Sayısı (mn) |
14,8 |
15,0 |
15,1 |
%1,1 |
%2,4 |
Toplam Fiber Abone Sayısı (mn) |
11,2 |
12,2 |
12,6 |
%2,9 |
%12,9 |
Eve/Binaya Kadar Fiber (mn) |
3,3 |
3,8 |
4,1 |
%6,0 |
%23,8 |
Saha Dolabına kadar Fiber (mn) |
7,9 |
8,4 |
8,5 |
%1,5 |
%8,3 |
Genişbant ARPU (TL) |
84,8 |
106,9 |
134,1 |
%25,4 |
%58,1 |
TV Abone Sayısı (mn)15 |
2,9 |
2,9 |
2,9 |
%1,1 |
%2,1 |
Tivibu Ev (IPTV+Uydu) Abone Sayısı (mn) |
1,5 |
1,4 |
1,5 |
%0,5 |
%(1,6) |
TV ARPU (TL) |
28,1 |
36,2 |
41,5 |
%14,4 |
%47,7 |
Mobil Abone Sayısı (mn) |
25,3 |
25,6 |
26,1 |
%2,1 |
%3,4 |
Mobil Faturalı Hat Abone Sayısı (mn) |
16,6 |
17,5 |
17,9 |
%2,7 |
%8,3 |
Mobil Ön Ödemeli Hat Abone Sayısı (mn) |
8,7 |
8,1 |
8,2 |
%0,8 |
%(6,0) |
Mobil ARPU-Karma (TL) |
59,1 |
86,3 |
105,2 |
%21,9 |
%78,0 |
Mobil ARPU-Faturalı (TL) |
65,4 |
94,3 |
111,3 |
%18,0 |
%70,2 |
Mobil ARPU-Ön Ödemeli (TL) |
42,9 |
65,3 |
82,7 |
%26,6 |
%92,6 |
14 PSTN ve THK aboneleri
15 Tivibu Ev (IPTV, DTH) ve Tivibu GO aboneleri
Notlar:
FAVÖK, genel kabul görmüş muhasebe ilkeleri dışındaki bir finansal performans göstergesidir. Bu basın açıklamasında yer alan FAVÖK, satış gelirlerini, satışların maliyetini, pazarlama, satış ve dağıtım giderlerini, genel yönetim giderlerini, araştırma ve geliştirme giderlerini, diğer faaliyet gelirlerini/(giderlerini) ve yatırım faaliyetlerinden gelirlerini/(giderlerini) içermekte, fakat amortisman, itfa ve değer düşüş giderlerini, diğer faaliyet gelirlerinin/(giderlerinin) içerisinde yer alan finansal gelirleri / (giderleri) (banka borçları hariç cari hesap kur farkı gelirleri/(giderleri), faiz ve reeskont gelirleri / (giderleri)) içermemektedir.
Bu basın açıklamasında yer alan faaliyet karı; satış gelirlerini, satışların maliyetini, amortisman, itfa ve değer düşüş giderlerini, pazarlama, satış ve dağıtım giderlerini, genel yönetim giderlerini, araştırma ve geliştirme giderlerini, diğer faaliyet gelirlerini/(giderlerini) ve yatırım faaliyetlerinden gelirleri/(giderleri) içermekte, fakat SPK raporlarında diğer faaliyet gelirlerinin/(giderlerinin) içerisinde yer verilen finansal gelirleri / (giderleri) (banka borçları hariç cari hesap kur farkı gelirleri/(giderleri), faiz ve reeskont gelirleri / (giderleri)), içermemektedir.
Bu basın açıklamasında yer alan net finansal gelir/(gider); finansman gelirlerini/(giderlerini) ve SPK raporunda diğer faaliyet gelirlerinin/(giderlerinin) içerisinde yer verilen banka borçları hariç cari hesap kur farkı gelirlerini/(giderlerini), faiz ve reeskont gelirlerini/(giderlerini) içermektedir.
Net Döviz Pozisyonu, (i) yabancı para cinsinden finansal borçlardan, (ii) kur riski koruma (hedge) işlemleri ve (iii) yabancı para cinsinden nakit ve nakit benzerlerinin çıkarılması ile hesaplanmaktaydı. Yönetim Kurulumuz tarafından 03.02.2021 tarihinde alınan, konsolide kar / zarar tablosunu kur riski bakımından etkileyen tüm kalemlerin Net Döviz Pozisyonu hesabında dikkate alınarak kur riski yönetimi yapılması kararı doğrultusunda, 2021 1.Çeyreğinden itibaren Net Döviz Pozisyonu hesabında yukarıda belirtilen kalemlere (iv) yabancı para cinsinden kiralama borçları (v) yabancı para cinsinden net ticari borç ve (vi) net yatırım koruması (net investment hedge) tutarları da dahil edilmeye başlanmıştır. Net yatırım koruması, Türkiye Muhasebe Standartları Kur Değişiminin Etkileri standardı (TMS 21) uyarınca yurt dışı iştiraklerde (Türk Telekom International) bulunan net yatırımın finansal riskinden korunma tutarından oluşmakta olup Grup muhasebe raporlamasında 2011 yılından itibaren kullanılmaktadır. Net Döviz Pozisyonu, genel kabul görmüş muhasebe ilkeleri dışındaki bir finansal performans gösterge olup, Net Döviz Pozisyonu hesaplamasında yapılan revizyon Grubun muhasebesel raporlamasında bir değişikliğe sebep olmamaktadır.
Türk Telekom Grubu hakkında
180 yılı aşan köklü bir geçmişe sahip olan Türk Telekom, Türkiye’nin ilk entegre telekomünikasyon operatörüdür. Müşterilerin hızla değişen iletişim ve teknoloji ihtiyaçlarına en güçlü ve en doğru şekilde cevap verebilmek amacıyla 2015 yılında Türk Telekomünikasyon A.Ş., TT Mobil İletişim Hizmetleri A.Ş. ve TTNET A.Ş. tüzel kişiliklerini mevcut şekliyle muhafaza ederek ve tabi oldukları mevzuat ve regülasyonlara tamamen uyarak, “müşteri odaklı” ve entegre bir yapıya geçmiştir. Bireysel ve kurumsal hizmetler alanında geniş hizmet ağı ve zengin ürün çeşitliliğine sahip olan Türk Telekom, Ocak 2016 itibarıyla mobil, internet, telefon ve TV ürün ve hizmetlerini ‘Türk Telekom’ tek marka çatısı altında bir araya getirmiştir.
“Türkiye’nin Çoklu Oyuncusu” Türk Telekom, 30 Eylül 2023 itibarıyla 17,4 milyon sabit erişim hattı, 15,1 milyon genişbant, 26,1 milyon mobil ve 2,9 milyon TV abonesine hizmet vermektedir. Türk Telekom Grubu, şirketleri Türkiye’yi yeni teknolojilerle buluşturma ve bilgi toplumuna dönüşüm sürecini hızlandırma vizyonuyla, 81 ilde 37.638 çalışanıyla hizmet vermektedir.
Türk Telekomünikasyon A.Ş., PSTN ve toptan genişbant hizmetlerini sunmakta olup, mobil operatör TT Mobil İletişim Hizmetleri A.Ş., perakende internet hizmeti, IPTV, Uydu TV, Web TV, Mobil TV, Smart TV hizmetleri sağlayıcısı TTNET A.Ş., yakınsama teknolojileri şirketi Argela Yazılım ve Bilişim Teknolojileri A.Ş., BT çözüm sağlayıcısı İnnova Bilişim Çözümleri A.Ş., çevrim içi eğitim yazılımları şirketi SEBİT Eğitim ve Bilgi Teknolojileri A.Ş., çağrı merkezi şirketi AssisTT Rehberlik ve Müşteri Hizmetleri A.Ş., proje geliştirme ve kurumsal risk sermayesi şirketi TT Ventures Proje Geliştirme A.Ş., elektrik tedarik ve satış şirketi TTES Elektrik Tedarik Satış A.Ş., tesis bünyesinde kombine destek hizmetleri sağlayıcısı TT Destek Hizmetleri A.Ş., TT International Holding BV ve toptan veri ve kapasite servis sağlayıcısı TT International Telekomünikasyon Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. ve finans teknoloji şirketi TTG Finansal Teknolojileri A.Ş.’nin doğrudan; Tüketici Finansman Şirketi TT Finansman A.Ş’nin, yazılım programlarının perakende ve toptan ticareti şirketi TT Ventures Inc’in, diğer TT International Holding BV iştiraklerinin, televizyon yayıncılığı ile isteğe bağlı yayıncılık (VOD) hizmetleri sağlayıcısı Net Ekran şirketlerinin, cihaz satış şirketi TT Satış ve Dağıtım Hizmetleri A.Ş.’nin, ödeme ve elektronik para hizmetleri şirketi TT Ödeme ve Elektronik Para Hizmetleri A.Ş.’nin ve web portalı ve bilgisayar programlama şirketi APPYAP Teknoloji ve Bilişim A.Ş.’nin, dolaylı olarak %100’üne sahiptir.
Yasal Uyarı
Bu sunumda yer alan bilgiler Türk Telekomünikasyon A.Ş. (“Şirket”) tarafından, Türk Telekom Grubu şirketlerinin faaliyetleri ile ilgili olarak hazırlanmıştır. Burada sunulan fikirler yazım esnasında bir araya getirilen genel bilgiye dayanır ve bildirimsiz değişikliğe tabidir. Bu sunum ya da içindeki herhangi bir bilgi, Şirket’in yazılı izni olmadan kullanılamaz.
Bu materyal gelecekteki sonuçlara ve beklentilere dair Şirket yönetiminin gelecekteki duruma ilişkin şu andaki görüşlerini yansıtmakta olup belli varsayımlar ve tahmini rakamlar içermektedir. Şirket tarafından verilen bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan toplanır, ancak bu bilgilerin gerçeklik ve eksiksizliği garanti edilmez. Şirket, ileriye yönelik bu beyanlarda yansıtılan beklentilerin şu anda makul olduğuna inanmakla birlikte, bu beklentilerin doğru bir şekilde gerçekleşeceği yönünde teminat vermemektedir.
Ne Şirket, ne Şirket ortakları, yöneticileri, çalışanları, ne de diğer kişiler ne şekilde olursa olsun bu sunumun kullanımından ya da içeriğinden kaynaklanan herhangi bir zarar için hiçbir sorumluluk kabul etmez.
Not: FAVÖK, genel kabul görmüş muhasebe ilkeleri dışındaki bir finansal performans göstergesidir. Bu sunumda yer alan FAVÖK, satış gelirlerini, satışların maliyetini, pazarlama, satış ve dağıtım giderlerini, genel yönetim giderlerini, araştırma ve geliştirme giderlerini, diğer faaliyet gelirlerini/(giderlerini) ve yatırım faaliyetlerinden gelirlerini/(giderlerini) içermekte, fakat amortisman, itfa ve değer düşüş giderlerini, diğer faaliyet gelirlerinin/(giderlerinin) içerisinde yer alan finansal gelirleri(giderleri) (banka borçları hariç cari hesap kur farkı gelirleri/(giderleri), faiz ve reeskont gelirleri/(giderleri)) içermemektedir.
Türk Telekom Grubu Konsolide Finansal Tabloları’na
adresinden ulaşılabilir.