Türk Telekom International

Türk Telekom International | TT Yatırımcı İlişkileri

Gruba Katılma Yılı: 2010

Faaliyet Alanı: Toptan Veri ve Kapasite Hizmetleri Sağlayıcısı

Türk Telekom Ortaklık Payı: %100

Web Sitesi: www.turktelekomint.com​

Türk Telekom International, Uzak Doğu’dan Avrupa’ya uzanan bir coğrafyada müşterilerine sürekli gelişen ürün portföyü ile kaliteli ve tam kapsamlı iletişim hizmetleri sunuyor.

Türk Telekom International faaliyet ve operasyonlarını 17 ülkede bulunan iştirakleri aracılığıyla yürütüyor

Türk Telekom Grubu’nun global üyesi olan Türk Telekom International’ın merkezi Macaristan-Budapeşte’de bulunmaktadır. Şirket’in faaliyet ve operasyon alanı, Türkiye’nin yanı sıra Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu, Kafkaslar, Orta ve Güney Asya, Latin Amerika ile Uzak Doğu bölgelerini de kapsıyor.

Türk Telekom International’ın başlıca müşterileri; sabit ve mobil telekomünikasyon operatörleri, uluslararası alternatif altyapı işletmecileri, yurt içi ve yurt dışı internet servis sağlayıcıları ve kurumsal şirketlerdir.

Şirket’in sunduğu hizmetler arasında;

  • tam kapsamlı internet ve veri iletişimi,
  • IP transit,
  • Türk Telekom IP şebekesine direkt ve tam kapsamlı erişim,
  • şebeke planlama ve uygulama,
  • fiber optik altyapı ve erişim,
  • toptan seviyede uluslararası ses ve mesajlaşma hizmetleri,
  • uluslararası mobil dolaşım (roaming) ve mobil servisler,
  • servis, ürün ve pazar geliştirme,
  • kurumsal müşterilere yönelik Global MTN ve SD-WAN
  • bulut hizmet sağlayıcılarına özel tahsisli erişim

bulunuyor.

Türk Telekom International yaygın veri altyapısı ile kıtaları birbirine bağlıyor

Türk Telekom International, ağırlıklı olarak Orta ve Doğu Avrupa ülkelerini kapsayan, yaklaşık 45 bin kilometre fiber optik şebekesiyle Türkiye’nin ve Türk Telekom’un Avrupa ve Asya kıtaları arasında bir iletişim köprüsüne ve veri kavşağına dönüşmesinde önemli bir rol üstleniyor.

25 ülkede 110’u aşkın varlık noktası (PoP) ile birçok operatör ve şirkete internet ve IP servisi sunan Türk Telekom International, ayrıca 11,9Tbit/s kapasiteyle Türk Telekom’un uluslararası veri ve internet erişimini de sağlıyor.

Şirket; sadece bulunduğu coğrafyada değil, uluslararası arenada da yüksek bilinirliğe sahip olan Türk Telekom markasının desteğini alarak yürüttüğü çalışmalarıyla 2021 yılında da küresel konumunu güçlendirmeyi sürdürdü.

Uluslararası toptan ses, mesajlaşma ve mobil dolaşım alanında yeni pazarlara açılım devam ediyor

Türk Telekom International, uluslararası veri hizmetlerinin yanı sıra uluslararası toptan ses taşıma ve uluslararası mobil dolaşım (roaming) konularında da önemli bir bölgesel oyuncudur. Şirket’in Afrika, Uzak Doğu ve Latin Amerika gibi gelişen pazarlardaki etkinliği, giderek ivme kazanıyor.

Türk Telekom International, uluslararası toptan ses taşıma konusunda dünyanın en önemli telekomünikasyon operatörleri ile 200’den fazla iş ortaklığı kurmuştur. Bu kapsamda Doğu Avrupa, Türkiye, Orta Doğu, Bağımsız Devletler Topluluğu, Afrika, Latin Amerika ve Uzak Doğu’dan taşınan transit trafik, yıllık bazda milyarlarca dakikaya ulaştı.

Türk Telekom International’ın ayrıca uluslararası mobil dolaşım alanında 200’den fazla ülkede 800’ü aşkın mobil operatör ile karşılıklı anlaşması bulunmaktadır. LTE teknolojisi kapsamında da 320’den fazla işletmeci ile karşılıklı uluslararası mobil dolaşım anlaşmasına sahip olan Şirket, 5G mobil dolaşım konusundaki çalışmalarına son hızla devam ediyor. Diğer yandan Türk Telekom International, 2021 yılı içerisinde hayata geçirilen Mesajlaşma Transit Trafiği Taşıma Projesi ile bu alanda da bölgesel bir oyuncu olma yönünde önemli bir adım attı.

Türk Telekom International, parçası olduğu denizaltı fiber optik kablo sistemleri ile Türkiye’nin Asya ve Avrupa arasında iletişim köprüsü olarak konumunu kuvvetlendiriyor

Türk Telekom International, Güneydoğu Asya’yı Batı Avrupa’ya bağlayan SEA-ME-WE Sistemi’nin beşinci nesil uluslararası deniz altı fiber optik kablo sistemi projesi olan ve alanında lider 19 operatör tarafından oluşturulan SEA-ME-WE-5 konsorsiyumunun tam üyesidir.

Şirket; Türkiye, Orta Doğu ve Avrupa’yı bağlayan MEDTÜRK ve Karadeniz’den Avrupa’ya açılan KAFOS (Karadeniz Fiber Optik Sistemi) kablo sistemlerini aktif olarak kullanmaktadır. Bu sayede Türk Telekom International, Doğu-Batı arasında bir iletişim köprüsü ve veri kavşağı olan Türkiye’nin konumunu daha da güçlendiriyor.

Türk Telekom International altyapısını son teknolojilerle güncelleyerek yaygınlaştırıyor

Türk Telekom International, 2020 yılında tamamlayarak 2021 yılında aktif kullanıma aldığı Yeni Omurga projesi ile altyapısını güçlendirdi, müşterilerine yüksek hız ve kalitede hizmet sunmaya başladı.

Yeni Omurga; Türkiye ve Avrupa’da korumalı iki farklı rotadan, her biri 3.400 kilometreden fazla fiber ağ ile uç noktalar İstanbul, Edirne ve Frankfurt olmak üzere Sofya, Budapeşte ve Viyana’yla bağlantı kurmaktadır. Proje, yüksek kapasitelere erişim sağlamanın yanı sıra veri alanında katma değerli hizmetlerin sunumuna da imkan tanıyor.

2021 yılı içerisinde, Alternatif Orta Doğu Avrupa Rotası – 2’nin (The Alternative Middle East Europe Route-2; AMEER2) hayata geçirilmesi için ilgili ülkelerdeki işletmeciler ile Türk Telekom International arasındaki anlaşma süreci tamamlandı. AMEER2; Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan Krallığı ve Ürdün’ü Akdeniz ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya bağlayacak 7.550 kilometre uzunluğundaki karasal ve denizaltı kısımlardan oluşuyor.

Emsallerine kıyasla çok daha kısa bir rota olan ve 2022 yılı başında faaliyete geçmesi planlanan AMEER2 ile Orta Doğu’dan Avrupa’ya en etkin şekilde, yüksek kapasite ve düşük maliyetle trafik taşınabilecek.

Türk Telekom International’in IP ürünleri, global internet oyuncuları için İstanbul’un küresel bir çekim merkezine dönüşmesine katkı sağlıyor

Türk Telekom International’ın sunduğu altyapı ve katma değerli servisler, yüksek hız ve kapasitelere erişim olanaklarıyla, bir çekim merkezi olarak İstanbul’un konumunu güçlendirdi. Bu kapsamda, Türk Telekom International önde gelen yurt dışı merkezli servis ve içerik sağlayıcılarına IP hizmeti veriyor. Söz konusu hizmet, uluslararası içerik sahibi şirketlerin Türk Telekom International altyapısı ile İstanbul’a ulaşmalarını ve sunucularını Türk Telekom International’ın İstanbul Veri Merkezi’nde barındırmalarını içeriyor.

2021 yılı içerisinde Microsoft, Amazon, Limelight, Cloudflare, Tiktok, Tencent gibi dünyanın önemli bulut ve içerik sağlayıcıları İstanbul’da faaliyetlerine başladı.

Diğer yandan Türk Telekom International, komşu ülkelere sınır noktalarından sunulan IP Transit hizmeti ile ülke çapında yayılmış olan OTT trafiğine son derece hızlı ve güvenli şekilde bağlanma imkanı sunuyor.